Risteilyllä vauvan/taaperon kanssa

Me siskokset olemme risteilleet kaksi kertaa yhdessä serkukset mukanamme, minkä lisäksi olemme risteilleet omien perheittemme kanssa useita kertoja. Jaamme tässä vinkkejä, joiden avulla risteilystä tulee ehkä hitusen mukavampi. 


Risteilylle valmistautuminen


- Matkaa varatessa kannattaa kiinnittää huomiota sopivan hytin valintaan, sillä vaikka et siellä aikaa viettäisi juurikaan, niin tavarasi viettävät. 
 - Laivoilta löytyy perhehyttejä, mutta usein niiden varaustilanne on huono ja ne maksavat paljon. Meidän ehdoton suosikkimme Siljan laivoilla on promenade-hytti. Ikkunasta voi katsoa ostoskadun vilinää ja ohjelmanumeroita, ja lapsen nukkuessa voi verhon vetäistä eteen ja käpertyä ikkunalaudalle "omaan yksiöönsä" herkkujen kanssa. Parhaimmillaan promenade-hytistä avautuu myös merinäkymä.


Näkymät promenade-hytistä.

Klo 22 lapsi nukkuu. Silloin on hyvä käpertyä ikkunalaudalle suklaalevyn kanssa ja tuntea olevansa vielä meiningeissä mukana, vain lasi välissä...

- Ota mukaan pienet rattaat tai tarkista, että isot rattaat saa helposti kasaan.
- Pakkaa mukaan mahdollisimman vähän tavaraa. Säilytystilat hytissä ovat rajalliset ja matka terminaalin halki laivaan muutenkin tuskallinen runsaat kantamukset mukana. 
- Hyttiin voi varata matkasängyn tai laidat laivan puolesta (ilmainen palvelu).
- Siljan risteilyaluksilta saa panttia vastaan Tula-kantorepun tai kevyet rattaat.
- Ota mukaan vaippoja ja vauvalle/taaperolle sopivaa ruokaa. Laivoilla valikoima on sangen rajallinen.
- Vesi laivalla on kallista, mutta kannattaa miettiä, kuinka paljon pulloja on valmis kantamaan.
Matkaan lähtö


- Lähtöselvitystiskille on usein hillittömät jonot, eikä jonottaminen ole todellakaan herkkua pienten kanssa. Kannattaakin rohkeasti käyttää lähtöselvitys-automaatteja, joille ei ole yleensä yhtään jonoa ja joiden käyttäminen on helppoa.
- Mentäessä laivaan käytä rattaille/pyörätuoleille varattua jonoa, mikäli sinulla on rattaat.
- Matkalippujen tarkistuksen jälkeen on syytä olla kärsivällinen: edessä on jonottelua hisseihin (tai pahimmassa tapauksessa yhteen hissiin), jos ei rohkene käyttää rullaportaita.Laivalla


- Sekä Viking Linen että Silja Linen isoimmilta risteilyaluksilta löytyy hienot leikkitilat. 
- Risteilyillä järjestetään lapsille sopivaa ohjelmaa. Pyydä aikataulu lapsille suunnatusta ohjelmasta laivan infosta, sillä sitä ei yleensä jaeta laivalle tultaessa.
- Laivoilla hissit ovat ahtaita ja täysiä, rappusia paljon ja käytävät ahtaita. Pienet matkarattaat tai kantoliina on ehdoton laivalla liikkuessa! 
- Kuten edellä todettu, Siljan laivoilta saa vuokrattua risteilyn ajaksi kantoreppuja ja rattaita panttia vastaan (20 e, varaa käteistä). Rattaissa ei ole turvavyötä automaattisesti, mutta sen saa pyytämällä.


- Laivalla on suht helppo ruokailla pienen lapsen kanssa, sillä jokaisesta ravintolasta löytyy syöttötuoleja. Syödä voi rennosti, sillä lapsiperheisiin on totuttu ja palvelu sen mukaista. Mutta huomaa, syöttötuoleissa ei ole turvavöitä! Jos lapsesi on kovin eläväinen tapaus, varaudu laittamaan syöttötuoliin takkia yms. muuta täytettä tai köytä lapsesi suosiolla rattaisiin syömään, kuten me teimme...
- Silja Serenadella lemppariravintolamme on Fast line, josta saa isoja, ruokaisia salaatteja valitsemillaan raaka-aineilla. Hinta-laatusuhde on mitä parhain!
- Jos kuitenkaan ravintolassa syöminen ei huvita, ainakin Silja Symphonylla ja Serenadella pizzan saa tilattua suoraan hyttiin!
- Useimmilta risteilyaluksilta löytyy mikro lasten ruokien lämmittämistä varten. Kysy infosta, missä  ruokailutila sijaitsee. 


Fast Linen salaatti

Tukholmassa

- Junibacken, Skanssen, Grönä Lund. Kaikki tosi kivoja paikkoja ja voimme näitä suositella! Ihan pienet näitä ehkä eivät vielä arvosta, mutta vähän isompien lasten kanssa käymisen arvoisia paikkoja.
-Siljan terminaalin lähellä metron suuntaan kävellessä on myös kiva viheralue missä voi käydä vaunukävelyllä ja vaikka jäätelöllä (kauppa löytyy matkan varrella). Yritimme etsiä täältä leikkipaikkaa, mutta emme löytäneet, olisiko jollain parempaa tietoa? Tämä on yksi vaihtoehto, jos ei keskustaan halua lähteä, mutta ulkoilu kiinnostaisi.
-Vanha kaupunki ja keskustan kahvilat toimivat aina ja vaunujen kanssa pärjää ihan kivasti. Suurimmissa kauppakeskuksissa on hoitohuoneita kuten Suomessakin. Vikingin terminaalista on keskustaan lyhyt kävelymatka, Siljan vähän pidempi. Metrolla liikkuminen on helppoa myös vaunujen kanssa eikä sitä tarvitse jännittää. 
-Laivojen infosta saa hyviä neuvoja ja vinkkejä, sieltä voi myös ostaa tarvittavat liput julkisiin liikennevälineisiin niin liikuminen on vieläkin stressittömämpää.
- Jos ei halua poistua laivasta, voi esimerkiksi jäädä leikkimään leikkitilaan, joka ainakin Siljalla on auki myös laivan ollessa Tukholmassa. 
Helsinkiin tultaessa

- Kun laiva on satamassa, kannattaa odotella rauhassa ihmisjoukon poistumista laivasta. Vaikka laivalla ei enää näkyisi porukkaa, malta vielä hetki, sillä terminaalin hisseihin riittää jonoja vielä pitkään.Meillä on ollut risteilyllä aina hirveän mukavaa ja koitamme pitää siitä kiinni, että kerran vuodessa kävisimme me siskokset ja serkukset yhdessä risteilyllä. Ihania risteilyjä myös teille!

Toivottavat
Maarit & Rosa
Tiina & Julius


Kommentit