3 kk päivärytmi, vai onko sitä?Sisko kirjoitteli heidän päivärytmistää, joten taidan minäkin muutaman sanasen kerto siitä miten meillä yritetään päivärytmiä löytää. Mitään kiirettä minulla ei ole vauvalle "opettaa" mitään tarkkaa aikataulua, mutta itseni takia pientä säännöllisyyttä ollaan koetettu päivä/viikko-ohjelmaan löytää. Tässä siis meidän arkipäivän ohjelma.

klo 8-9 on aika herätä! Jostain syystä meillä tulisi vauvan kanssa molemmilla makeimmat unet tuossa aamulla, mutta koska kerhot ja muut aktiviteetit alkavat yleensä aamupäivästä niin on noustava vain päättäväisesti ylös. Ja kun minä nousen niin herää myös vauva. Kätevää? Ei niinkään.
klo 9-10 Meillä mitään ei tapahdu ennen kuin olen saanut kahvia, joten kahvin keitin päälle. Vauvan ruoan hoidan ennen kuin nousen vuoteesta ylös, joten yleensä tässä vaiheessa minulla on seurana hyvin nukkunut ja syönyt pikkuinen neiti. Ja nyt seuraa oikea huono äiti tunnustus - olen jäänyt ihan koukkuun Remppa vai Muutto sarjaan, joten jos meillä ei ole suunniteltua ohjelmaa niin katselen tätä aamukahvia juodessani ja aamupalaa syödessäni. Vauva on seurana joko sitterissä tai leikkimatolla eli tämä on meidän molempien "omaa aikaa" vaikka toki yhdessä ollaankin. Kun tästä ollaan suoriuduttu niin on vuorossa molempien aamupesut ja aamutoimet.

klo 10-12 Yhteisen aamupäiväaktiviteetin aika. Jos, ollaan kotona niin leikitään, seurustellaan, siivoillaan ja touhuillaan yhdessä. Tähän aikaan ajoittuu myös meidän kerhot, jumpat ja muut harrasteet. Jos, ei ole kerhoa ja kotona tuntuu aika käyvän pitkäksi lähdetään johonkin retkelle tai reissuun.Klo 12-15 En tiedä voivatko vauvat kyllästyä, mutta Rosan on ainakin välillä vaikea rauhoittua/nukahtaa kotona, joten on suorastaan välttämätöntä lähteä viimeistään tässä vaiheessa johonkin ellei uni ole tullut ennen tätä. Monesti, jos olemme kotona niin uni on tullut, mutta myös loppunut viimeistään viidentoistaminuutin pikauninen jälkeen jolloin yliväsymys alkaa vaivata eivätkä leikit, lelut tai seurustelu enää kelpaa. Tässä vaiheessa siis joko kotiudumme reissusta kotiin päiväunille tai lähdemme ulos/reissuun nukkumaan päiväunia. Harvoin Rosan unet kotona kovin pitkään kestävät, joten silloin otamme tuon aamupäivän leikkituokion ohjelmaan tässä vaiheessa.

Klo 15-17 Isosisko saapuu koulusta, päivän tähtihetki! Herätään päiväunilta ja me perheen naiset tehdään ruoka ja syödään yhdessä (vauva tietysti vielä omaa ruokaansa). Siivoillaan ehkä vähäsen ja seurustellaan sekä hoidetaan muut asiat mitkä täytyy hoitaa, mutta ei olla ehditty tähän mennessä päivää hoitamaan, jotta saadaan ilta rauhoitettua.klo 17-20 Odotetaan isää töistä kotiin. Joskus odotus päättyy nopeammin, joskus joudutaan vielä tämänkin jälkeen odottelemaan. Yleensä väsymys alkaa tässä vaiheessa painamaan, joten käydään odotellessa ulkona kävelyllä joko repussa tai vaunujen kanssa, jotta Rosa saa vähän nukuttua. Sitten kun isä saapuu töistä on isällä ja Rosalla oma hömpöttely aika. Minulla on tapana sanoa tätä Rosan huvipuistoksi. Melkoista riehumista ja riekkumista tuo noiden kahden touhuilu yhdessä.

klo 20-22 Aika mennä nukkumaan. Käydään suihkussa , kylvyssä tai tehdään pikkupesut. Sammutellaan valoja ja rauhoitutaan. Vielä ei olla luettu iltasatua tai laulettu iltalaulua, mutta nämäkin otetaan ilta rutiinin kunhan Rosa kasvaa. Lopuksi vielä seurustellaan ja sitten Rosa pääsee minun viereen unimaidolle ja nukkumaan. Yö onkin sitten oma lukunsa.

Kuten huomata saattaa on päivässä tietty kaava ja jotain rutiiniakin, vaikka aika paljon mennään ihan vauvan tahtisesti. Vauva syö kun hänellä on nälkä ja saa myös nukkua silloin kun väsyttää minun aikatauluista riippumatta. Väsyneen vauvan tosin laitan unille. Kuten siskonikin niin haluan, että ihan jokaisessa päivässä on hetkiä jotka on omistettu vain vauvalla. Sitten on pakostakin hetkiä kun täytyy hoitaa asioita ja jotka tehdään yhdessä vauvan kanssa.  Rutiineiden määrää lisäillään sitten vähitellen vauvan kasvaessa.

Sellainen päivärytmi meillä. -Maarit
Kommentit