8 kk vauvan päivärytmi

Vastasyntyneen kanssa arki oli yhtä kaaosta. Tuntui, että elämään tuli jokin järki, kun päiviin alkoi muodostua säännöllisyyttä noin viiden kuukauden iässä. Päivän rytmitys on pysynyt siitä asti jotakuinkin samana.

Tässä kuvaus meidän päivärytmistä. Imetyksiä ei ole listattu.

Klo 7 herätys 
Seitsemän maissa pinnasängystä alkaa kuulua "mamama", "papapa". Nostan Juliuksen sänkyyni, imetän, sylitän ja leikitän. Sitten aamupesu ja puhtaat vaatteet ylle.

Klo 8 aamupala 
Juliukselle kaurapuuroa ja banaania, minulle juustoleipä, rahkaa, banaania ja mysliä.  Aamupalan jälkeen teen kotitöitä ja Juliuksen on pärjättävä hetki itsekseen. Hän konttailee ympäri asuntoa, tutkii lelujaan – toki roikkuu välillä kiinni minussa ja vaatii päästä syliin.
Klo 9.30 leikkituokio
Kuulostaa tyhmältä, mutta... Välillä tuntuu, että Julius on aivan liian paljon yksinään. Kotityöt vievät aikaa ja välillä unohdun selailemaan puhelintani. Nykyään pidän huolen siitä, että ennen päiväunia keskityn hetkeksi vain ja ainoastaan Juliukseen. Leikimme pallolla, "kukkuillaan", kuuntelemme musiikkia tai luen kirjaa.
Klo 10–11.30 päiväunet
Päiväunet kestävät yleensä 1.5 tuntia, mutta joskus myös 2,5 tuntia. Tällöin iltapäikkärit jäävät välistä.

Klo 12.00 lounas
Juliukselle esimerkiksi pastaa, parsakaalia ja tofua, minulle aina puuroa, raejuustoa ja näkkileipää. Tämä on ollut vakkarilounaani varmaan jo kymmenen vuotta.


Klo 13 leikkiä ja ulkoilua
Lounaan jälkeen touhutaan Juliuksen kanssa samoja juttuja kuin aamun leikkituokiolla. Kun on tarpeeksi leikitty ja touhuttu (eli väsytetty poika), lähdetään puistoon, kaupungille tai kauppaan. Juliuksen osa on istua rattaissa ja rauhoittua hetki. Tai toisinaan suunnataan suoraan lounaan jälkeen Göteborgin kaupunginkirjaston leikkitilaan tai Joensuussa ollessamme perheentalolle.


Klo 15 välipala
Annan Juliukselle itsetehtyä tai kaupan hedelmä- tai marjasosetta. Tämän jälkeen alan yleensä valmistaa päiväruokaa ja Julius touhuilee itsekseen.


Klo 16–17 päiväunet
Yleensä tässä välissä Julius vielä ottaa tunnin päikkärit. 

Klo 17 päiväruoka
Pyrimme siihen, että koko perhe kokoontuu saman pöydän ääreen päiväruoalle.

Klo 18 
Illan ohjelma on jäsentymätöntä. Se voi olla kotitöitä, leikkipuistossa käyntiä, mitä milloinkin. Julius on yhä vähemmän rinnalla, joten minun olisi entistä enemmän mahdollista irtautua kodista. Käydä vaikka yksin kävelyllä ja mies hoitaisi pojan. Puhuimme, että olisi hyvä, jos molemmat saisivat edes kerran viikossa "omaa aikaa" – toinen hoitaisi poikaa ja toinen kävisi vaikka leffassa. 


Klo 19.30
Iltapuuron aika. 

Klo 20 iltatoimet ja nukkumaan
Kahdeksan maissa iltapesut, lorut, pusut ja halit. Klo 20.30 nostetaan Julius sänkyyn hakemaan unta.
Näin meillä. Miten teillä?

- Tiina

Kommentit

  1. Teidän arki Göteborgissa kuullostaa kivalta :) Mä niin odotan, että meilläkin vähän vakiintuisi vauvan rytmi niin olisi helpompi suunnitella päiväohjelmaa. Käyhän lukemassa meidän 3kk arjesta, oliko teillä silloin samanlaista? -Maarit

    VastaaPoista

Lähetä kommentti