Vauva 10 kkJulius täytti pyöreitä ja on nyt kymmenen kuukautta.

Julius 10 kk:

...konttaa, nousee tukea vasten seisomaan ja kävelee tuen kanssa. Taaperokärryä meillä ei ole mutta Julius on keksinyt, että pyörällisen tv-tason kanssa voi kävellä ympäri asuntoa.... puuhailee toisinaan pitkiäkin aikoja itsekseen: tutkii lelua, paukuttelee kahta esinettä yhteen tai tyhjentää laatikoita ja kaappeja. Toisinaan taas roikutaan koko ajan äidin tai isän jaloissa kiinni ja vaaditaan syliin pääsyä....nauraa etenkin isin jutuille. Kivointa on, jos isi heittää ilmaan, oikein korkealle! Tai kutittaa. Julius nauraa myös mummeilleen ja koirille. Niiden ei tarvitse muuta kuin näyttää naamansa ja jo nauru raikaa huoneessa :D

...haluaa harjata hampaat, kun isikin harjaa. Tai siis hampaan. Juliuksella on edelleen se yksi hammas, joka puhkesi kolmen kuukauden iässä....ei vierasta. Oltiin viikko sitten junassa ja Julius halusi joka toisen syliin.

...höpöttelee, etenkin aamuisin. Sanoo "mamma", "pappa", "baba", "ei", "uuu", "puu", "auu". Viime aikoina suosituin on ollut ehdottomasti "uuu". Koko ajan ollaan huulet törröllään.

"Uuu". Kuva Pauli Järviluoto.
...tunnistaa oman nimensä. Kääntää myös katseensa oikeaan suuntaan, kun kysyn, missä on taulu, lamppu tai kello. Kun kysyn, "otatko maitoa", hän tietää homman nimen ja konttaa luokseni.

...kallistaa päätään, kun minäkin kallistan. Tätä leikkiä saatetaan jatkaa vartinkin verran.


...syö vain ja ainoastaan itse. Kasvissose- tai puurolusikkaa on ihan turha yrittää laittaa pojan suuhun, joten tällä hetkellä sormiruokaillaan: parhaiten uppoaa banaani, porkkana, talk-murot ja maissinaksut. Vesikin juodaan toki itse, shottilasista. Puurolakossa Julius on ollut ja kuukauden; Kaura ei maistu edes puurorieskan tai apinaevään muodossa. Ylipäätäänkin Julius syö kiinteitä todella vähän. Maito kyllä maistuu ja paino on noussut hyvin.


...nukkuu öisin todella huonosti. Kun saan Juliuksen nukkumaan, seuraava herätys odottaa viiden minuutin, viimeistään tunnin päässä. Eikä kyseessä ole pientä yninää, johon äiti havahtuu, vaan Julius huutaa aivan täyttä kurkkua. Tätä on jatkunut kolme kuukautta. Viime yö oli ihan normi: uni kesti hieman alle yhdeksän tuntia ja sinä aikana herätyksiä oli laskujeni mukaan kaksitoista...

...ei muutenkaan haluaisi nukkua. Lopulta taistelu hävitään. Näky on monesti tällainen, kun menen katsomaan, joko siellä nukutaan: Julius nukkumassa istuma-asennossa, irtirevitty mobile kainalossa.


Julius siis osaa vaikka ja mitä – hienoja taitoja kaikki. Lopuksi vielä taitoja, joita Julius ei osaa ja mitä googlauksen tuloksena ilmeisesti pitäisi osata – mitä kaikkien muiden vauvat tuntuvat osaavan:  Julius ei vilkuta, ei taputa, ei ojenna esineitä, ei tunnu ymmärtävän kauheasti puhetta. Muiden postauksia lukiessa toisinaan minut valtaa paska mutsi -fiilis. Pitäisi puhua sille enemmän. Pitäisi aktiivisesti opettaa asioita. Kaikista kipein asia minulle kuitenkin on se, ettei Julius reagoi musiikkiin. Miksi Julius ei hytky musiikin tahtiin kuten toiset vauvat?

Nauttikaa yhteisistä hetkistä huolimatta siitä, mitä vauvanne osaa ja mitä ei. Kaikki yhtä taitavia, kaikki yhtä arvokkaita. - Tiina

Kommentit