Joulu Göteborgissa


Eri maiden joulu- ja muut traditiot kiinnostavat minua valtavasti. Minulla ei ole Ruotsissa tuttuja, joten en ole päässyt tutustumaan syvällisemmin ruotsalaisten joulun viettoon. Mutta jotakin minä osaan siitä kertoa. Tältä näyttää joulun aika Göteborgissa:

Jouluvalot

Joulun vietto aloitetaan näkemäni mukaan ensimmäisenä adventtina. Kuljin ensimmäinen joulukuuta vartin matkan ratikalla. Katselin ohikiitäviä kerrostalon ikkunoita ja vain yhdessä paloi jouluvalot. Itsekseni mietin, että onpas nämä hassua kansaa, kun eivät jouluvaloista piittaa. Kun matkustin saman matkan ensimmäisenä adventtina, lähes joka ikkunasta loisti kynttelikkö tai tähti.

Monen helsinkiläisen joulu alkaa siitä, kun Aleksanterinkadulla syttyvät valot seremonioiden siivittäminä. Vastaavasti göteborgilaisten joulu starttaa Avenyn joulunavajaisten myötä.

Aveny eräänä sateisena joulukuun päivänä

Koko keskusta on aivan uskomattoman komeasti valaistu. Kuin olisi keskellä joulusatua. Rakennukset, puut, sillat... Kaikki koristeltu jouluvaloin.

Joulumarkkinat

Joulumarkkinat kuuluvat myös olennaisena osana jouluun. Kävimme Lisebergin ja Hagan joulumarkkinoilla, niin kuin aika moni muukin. Väkimäärä ahdisti, mutta olihan etenkin Liseberg näkemisen arvoinen!

Hagassa

Joulu Lisebergissä

Herkut

Ruokakaupassa haahuillessa katse hakeutuu väkisinkin joulun herkkuihin ja täytyy myöntää, että kaikkia perinteisiä herkkuja olen maistanutkin.Göteborgissa siemaillaan Julmustia ja glögiä. Ensimmäinen siemaus Julmustia sai suun irvistykseen: ensin suussa maistui jokin liköökarkkipussista tuttu maku, ehkä punssi tai rommi, ja sitä seurasi äkkimakea omena. Hyi hitsi. Jotenkin siihen makuun tottui ja huomaamatta alkoi koukuttua... Apotekarnes Julmust on parasta maistamaani, Lidlin light-versio täyttä kuraa.Göteborgilaiset ovat hulluina vaahtokarkkitonttuihin. Mansikan makuisia Juleskumeja myydään niin yksittäispakattuina kuin kilon laatikoissakin. Tonttuja löytyy originaalien ohella suklaakuorrutteisia ja tänä vuonna myös puolukan makuisia. Instasta löytyy muuten jos jonkinnäköisiä leivonnaisia ja jälkkäreitä, joissa on käytetty tonttuja.

Bubsilta löytyy oma versionsa, jossa yhdistyvät tontut ja mustit :DKaupoissa ja konditorioissa myydään Lucia-pullia. En lämpene noille sahramipullille, en sitten yhtään. Kuten en lämmennyt sahramilla maustetulle glögillekään.

Piparkakut kuuluvat jouluun. Ei yllätä, että kaikista kaupoista löytyy suomalaisillekin tuttuja Annas pepparkakoreita. Paitsi pipareita, myös kaikkea piparkakun makuista myydään paljon:  mutakakkua, kuivakakkua, pullia, rahkaa, viiliä, näkkileipää.
Jouluna myydään myös Polkagrisejä ja Knäckiä, eli vähän kuin meidän nekkuamme. En tiedä, syökä täällä enää kukaan Polkagrisejä sellaisenaan, mutta tuotteita, joista löytyy Polkagrisin maku, löytyy paljon: Plopp-patukoita, glögiä ja Maraboun maitosuklaata muun muassa.

Mikä täältä puuttuu: suklaakonvehdit. Voi että täällä kaupoissa on onneton suklaavalikoima. Kävin kolmessa ruokakaupassa enkä löytänyt yhtäkään konvehtirasiaa. Sillä hetkellä tuli ikävä Suomeen. Ajattelin Pandan ja Fazerin konvehtirasioita, Fazerin boxeja... Eikö täällä suklaa kuulu jouluun vai ostetaanko suklaa erikoisliikkeistä? Joulutorttuja ei myöskään ole.


Pian on aika palata Suomeen. Hei suklaahyllyt, täältä tullaan!

- Tiina
Kommentit