Saako olla rimpsua ja röyhelöä? Voiko tytön pukea "poika-vaatteisiin"?

"Mistä on pienet tytöt tehty? Mistä on pienet tytöt tehty? Sokerista, kukkasista, inkivääristä, kanelista. Niistä on pienet tytöt tehty."


Sokerista, marsipaanista, vaaleanpunaisista unelmista.
Ruseteista, turbaaneista, tyllistä ja hamosista, onko tytöt niistä tehty?
Saako söpöstellä? Saako hömpötellä? Saako kuorruttaa ja koristaa, pientä vielä vailla omaa mielipidettä olevaa somistaa? Haittaako, jos on sievä ja soma, vaikka prinsessamaku ei ehkä tulevaisuudessa ole tytön oma?

Minun mielipide; liian söpö ei voi olla, liian överi ehkä ihan vähän. Toisaalta ei myöskään haittaa, vaikka tyttöäni luultaisiin pojaksi. Kaapista löytyy pantaa, rusettia, röyhelöä ja rimpsua. Mutta, myös sinistä, vihreää ja auto-kuviota. 

Rehellisyyden nimissä, "poika-vaatteet" ovat enimäkseen serkulta perittyjä. Silti mieluisia ja toimivia. Olisin voinut myös itse ne kaupasta valita. Kaipaan värejä niiden koko kirjossa. Joskus (harvoin) tulee vastaan tyttöjä jotka ovat perineet kaikki vaatteet veljiltään saamatta omia laisinkaan. Haittaako se? Minusta ei yhtään. Värillä on väliä vasta sitten kun lapsi sen ilmaisee, siihen asti aivan muut ominaisuudet tekevät vaatteesta hyvän tai huonon.
Minusta tyttöjä pitää ja saa kutsua tytöiksi ja pojiksi, siksi tytöt ja pojat saavat myös näyttää tytöiltä ja pojilta. Tai olla näyttämättä. Jokupäivä väistämättä pikkuinen kasvaa ja kertoo  oman mielipiteensä siitä mistä pitää ja mistä ei. Ehkä poika tykkää vaaleanpunaisesta tai tyttö hämähäkkimiehestä. Silloin olisi suotavaa, jos lapsi saisi omia mieltymyksiään tuoda esille ja äänensä kuuluviin... Siihen asti vanhemmat päättävät vaatteista kuten muustakin. Parhaan kykynsä ja makunsa mukaisesti tietenkin.


"Olipa kerran tyttö, 
jonka vaatteet olivat illalla huiskin haiskin,
ja aamulla sikin sokin.
Kun Nukku-Matti kulki niiden ohitse,
hän huokaisi ja sanoi:
siinä ne taas ovat,
Mekko Mykkyrä,
Paita Pakkura,
Pöksyt Pöökyrät,
Liivi lituskat,
Kengät Kolin-Kolin
ja Myssy Missä-Milloinki"
Kommentit