Vauvan kemikaalikuorma - ituhippien hörhöilyä vai todellinen uhka?

Tiina kertoi postauksessaan Amerikan kosmetiikka ostoksistaan ja kyseli minun kosmetiikka kuulumisiani. Hassu juttu sinällään sillä yleensä ostan lähinnä ne pakolliset purkit enkä mieti asiaa enempää. Nyt minulla on kuitenkin asiasta muutama ajatus jaettavaksi sillä kävin ystäväni kanssa Luonnonkaunis messuilla maaliskuun alussa. Se, miten me sinne päädyimme, on tarina itsessään -luulimme nimittäin menevämme I Love Me -messuille, mutta oli miten oli niin siellä me vain kävimme.
Tapahtuma oli miellyttävä, mutta päivän suurin anti taisi meille olla yhdessä vietetty rentouttava aika ja rauhassa syöty lounas, vaikka  muutama herkullinen messuostos tulikin tehtyä. Jotain päivästä silti jäi mieleen kytemään, sillä messujen jälkeen olen tuntenut piston sydämessä suihkutellessani hiuslakkaa Rosmun läheisyydessä tai oikeastaan ylipäänsä suihkutellessani hiuslakkaa. Olen siis yrittänyt tehdä pienimuotoista selvitystyötä aiheesta ja yrittänyt miettiä asiaa eri kannoilta ja selvitystyö laajentuikin sitten koskemaan kemikaalikuormitusta ylipäänsä. Koska en ole asiantuntija, en uskalla lähteä jakamaan teille tietoa mitä itsellänikään ei ole, mutta omista ajatuksistani sen sijaan voin kertoa jotakin.
Siivousaineet, lastenvaatteet, kosmetiikka, lelut, lakanat, turvaistuin, ruoka... Google avaa pelottavan maailman siitä, missä ja millä tavoin altistumme erilaisille kemikaaleille. Hyppynen sieltä, toinen täältä ja kas vain, kehossamme on aimo annos aineita, mitä emme sinne ole kutsuneet emmekä toivoneet. Tästä seuraa väistämättä jatkokysymys; mitä se meille aiheuttaa, onko se vaarallista ja millä tavoin se on vaarallista? Suoria vastauksia on vaikea löytää, mutta selvää on se, että ei se ainakaan terveyttä edistä. Useassa lähteessä on myös tuotu esille, että etenkin lapset, eli myös vauvat, ovat näille aineille erityisen herkkiä. Itseäni äitinä tämä ajatus jossain määrin huolettaa ja jopa pelottaa. Etenkin koen olevani vastuussa siitä, että en jo lapsuusiässä kerryttäisi kohtuuttomia määriä kemikaaleja Rosan elimistöön - olivat ne sitten nykytiedon valossa miten harmittomia tai haitallisia tahansa. Toivoisin hänen saavan tehdä näitä valintoja sitten joskus aikoinaan itse.

Enemmän on vähemmän ja Rosan käytössä olevat ihonhoito tuotteet on helppo tiivistää; talkkia, jos iho punoittaa. Nämä tuotteet pääsevät kuitenkin myös käyttöön; kaakaovoi kylpypallot ja viikunansiemen saippua.

Muutamia asioita mitä olen ajatellut toteuttaa tämän tavoitteen editämiseksi:

*Ostaa lastenvaatteita jatkossakin mahdollisuuksien mukaan kirpputoreilta/käytettynä (osa kemikaaleista postuu/vähentyy pesukertojen myötä ja tämä ajatus miellyttää minua muutenkin).

*Tutustua erilaisiin merkintöihin ja niiden sisältöihin paremmin, jotta voin hyödyntää niitä ostospäätöksiä tehdessä.

* Miettiä tarvitseeko tuotetta laisinkaan.

*Rajoittaa Rosan leikkimistä esineillä mitä ei ole lapsille turvalliseksi tehty (kaukosäätimet, avaimet jne.). Tähän asti hän on niillä surutta saanut leikkiä.

Asioita mitä en aio tehdä:

*Alkaa hysteeriseksi. Myös jatkossa Rosa saa olla myös hajuvedeltä tuoksuvien ihmisten sylissä, hänen hampaat pestään fluori-hammastahnalla ja hiukset tarpeen tullen samppoolla.


Ihana Bio Happy vartalovoi. Ainesosia tästä löytyi 26 ja se on hitusen enemmän kuin vastaavassa I Love.. merkkisessä tuotteessa ja hitusen vähemmän kuin The Body Shopin satsuma vartalovoissa. Pelkkä ainesosien määrän laskeminen siis ei välttämättä anna riittävää tietoa, vaan olisi tärkeää tietää enemmänkin tuotteen taustoista, eli opetella niistä kertovat merkit.

Tässä muutama mielestäni kiva (luotettavuuden saa jokainen itse arvioida) aiheeseen liittyvä linkki, jos haluat lukea enemmän:

Turvallinen koti lapselle -Tukes
Kemikaalicocktail

Mitä mieltä te olette tästä kemikaalikuorma-asiasta? Onko ihan hörhöjen höpinää vai onko tässä jotain perääkin?


Myrkytönta viikkoa teille toivottaen Maarit

Kommentit

 1. Mä oon viime aikoina herännyt miettimään asioita enemmän ekologiselta puolelta. Ja juuri tuota, mille altistumme päivittäin.
  Blogiinkin olen jotain asiasta raapustellut.
  Parhaani mukaan yritän löytää luonnonmukaisia juttuja, mutta pakko on kukkaroonkin katsoa..
  Yritän vähentää mm muovia, josta on ollut paljon mediassa.

  Uskon, ettei ihmisen kropalme tee hyvää läheskään kaikki aineet, mille se altistuu.
  Mutta panikoimaan ei hyödytä alkaa, kaikelta ei voi välttyä.
  Etsin edelleen lisää niitä juttuja joita voin toteuttaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, näin juuri! Kaikelta ei voi välttyä, mutta omilla valinnoilla voi ainakin vähän vaikuttaa ja minimoida huonoille aineille altistumista. Kuten sanoitkin niin tämä valitettavan usein tarkoittaa myös hieman korkeampaa hintaa, mutta toivon ja uskon, että tulevaisuudessa myös edullisempia vaihtoehtoja on enenevässä määrin saatavilla. Täytyykin käydä lukemassa enemmän ajatuksiasi blogistasi :) Kiitos kommentista!

   Poista

Lähetä kommentti